První kroky (první týden)
Zahrada = kompostér (300 l, ~1000 Kč). Byt = vermikompostér (červi, bez zápachu, ~1500 Kč). Proč: Klasický kompost = potřebuje prostor + vzduch. Vermikompost = funguje i na balkóně.
Místo: Stín/polostín (ne přímé slunce = přesychání). Dno: Kontakt se zemí (mikroorganismy, červi). Proč: Slunce = vysychání = pomalý rozklad. Izolace od země = žádné mikroorganismy.
První vrstva: Dřevěné štěpky/větve (drenáž). Pak střídejte: zelené (zbytky zeleniny) + hnědé (listí, papír). Poměr 1:2 (zelené:hnědé). Proč: Zelené = dusík (rychlý rozklad). Hnědé = uhlík (struktura, vzduch).
Typy kompostování
1. Klasický kompostér (zahrada)
Co: Plastová nebo dřevěná nádoba (300-600 l), zbytky kuchyně + zahradní odpad.
Výhody: Velká kapacita, jednoduchý.
Nevýhody: Potřebuje zahradu, trvá 3-6 měsíců.
Cena: 800-3000 Kč.
Pro koho: Dům se zahradou.
2. Vermikompostér (byt, balkón)
Co: Kompostér s červy (Eisenia fetida = "červená žížala kalifornská"). Žerou odpad, produkují vermikompost.
Výhody: Bez zápachu (správně nastavený), funguje v bytě, rychlý (2-3 měsíce).
Nevýhody: Menší kapacita, dražší.
Cena: 1500-4000 Kč.
Pro koho: Byt, balkón.
3. Kompostování na hromadě (volná zahrada)
Co: Žádná nádoba, jen hromada odpadu na zemi.
Výhody: Zdarma, neomezená kapacita.
Nevýhody: Vizuálně ne hezké, může přitáhnout hlodavce.
Pro koho: Velká zahrada, venkov.
4. Bokashi (fermentace)
Co: Anaerobní fermentace (kbelík + bakterie). Za 2-3 týdny = "polotovar" (pak do kompostu nebo zahrady).
Výhody: Můžete kompostovat maso, mléčné výrobky (klasický kompost = NE).
Nevýhody: Potřebujete dokončit v kompostu nebo zahradě.
Cena: 1000-2000 Kč.
Pro koho: Doplněk k normálnímu kompostu.
Co kompostovat
"Zelené" (dusík - rychlý rozklad)
- Zbytky zeleniny, ovoce (slupky, jádřince)
- Čajové sáčky, kávová sedlina
- Čerstvá tráva (ne velké množství najednou = přehřátí)
- Čerstvé listí
"Hnědé" (uhlík - struktura)
- Suché listí
- Piliny, dřevěné štěpky (ne ošetřené chemicky)
- Papír, karton (roztrhaný, ne lesklý/potištěný)
- Sláma
❌ NIKDY nekompostovat
- Maso, kosti, tuk: Přitahuje hlodavce, zápach.
- Mléčné výrobky: Zápach, hlodavci.
- Trus masožravců (pes, kočka): Patogeny.
- Nemocné rostliny: Nemoci přežijí kompostování.
- Plevel se semeny: Semena přežijí, rozšíří se.
- Lesklý papír, potištěný karton: Chemikálie.
- Olej, tuky: Anaerobní rozklad = zápach.
Poměr zelené:hnědé = 1:2 (objem)
Příliš mnoho zelených = zápach (anaerobní rozklad, vysoký dusík).
Příliš mnoho hnědých = pomalý rozklad (málo dusíku).
Údržba kompostu
1. Promíchávání (každé 1-2 týdny)
Proč: Aerobní rozklad = potřebuje vzduch. Promíchání = kyslík dovnitř, rychlejší rozklad.
Jak: Vidle nebo aerační tyč. Prohrabat shora dolů.
2. Vlhkost (houba - vlhké, ne mokré)
Test: Stisknout hrst kompostu. Pár kapek vody = OK. Teče = příliš mokré. Rozpadne se = příliš suché.
- Příliš mokré: Přidejte hnědé (papír, piliny), promíchejte.
- Příliš suché: Zalijte vodou, promíchejte.
3. Teplota (střed kompostu = 50-65°C)
Horký kompost = rychlý rozklad (2-3 měsíce), zabíjí plevel/patogeny. Studený kompost = pomalejší (6-12 měsíců), ale funguje.
Jak zvýšit teplotu: Více zelených, promíchávání, větší objem (min 300 l).
4. Dávkování (ne všechno najednou)
Malé množství často > velké množství najednou. Velká dávka zelených = anaerobní rozklad = zápach.
Řešení problémů
Zápach
Příčina: Anaerobní rozklad (málo kyslíku nebo příliš mnoho zelených/vlhkosti).
Řešení:
- Přidejte hnědé (papír, piliny, suché listí)
- Promíchejte (kyslík)
- Zkontrolujte vlhkost (mělo by být jako vlhká houba, ne kaluž)
Hlodavci
Příčina: Maso, tuk, mléčné výrobky v kompostu.
Řešení:
- Nekompostujte maso/mléčné
- Zakopejte kuchyňský odpad pod vrstvu hnědých
- Kompostér s pevným dnem + víkem
Pomalý rozklad
Příčina: Příliš mnoho hnědých, málo vlhkosti, málo dusíku.
Řešení:
- Přidejte zelené (zbytky zeleniny, čerstvá tráva)
- Zalijte vodou (vlhkost = jako houba)
- Promíchejte častěji (kyslík)
Mušky (octomilky)
Příčina: Ovoce na povrchu.
Řešení:
- Zakopejte ovoce pod vrstvu hnědých (papír, listí)
- Přikryjte kompost víkem
Časté chyby
1. Kompostování masa/mléčných výrobků
Problém: Zápach, hlodavci.
Řešení: Pouze zelenina, ovoce, papír, listí.
2. Příliš mnoho zelených najednou
Problém: Přehřátí, anaerobní rozklad, zápach.
Řešení: Vrstvy: zelené + hnědé. Poměr 1:2.
3. Žádné promíchávání
Problém: Střed = anaerobní rozklad = zápach.
Řešení: Promíchejte každé 1-2 týdny.
4. Špatné umístění (přímé slunce)
Problém: Vysychání, pomalý rozklad.
Řešení: Stín/polostín.
5. Nerealistická očekávání (hotovo za měsíc)
Problém: První kompost = 3-6 měsíců. Pak = průběžně.
Řešení: Trpělivost. Kompostování = dlouhodobý proces.
Závěr
Kompostování = přeměna 40 % odpadu domácnosti na hnojivo zdarma. Realistická očekávání:
- První kompost: 3-6 měsíců (léto rychleji)
- Pak: Průběžně (přidáváte odpad, odebíráte hotový kompost)
- Údržba: 10 minut týdně (promíchání, kontrola vlhkosti)
Klíčové principy:
- ✅ Poměr zelené:hnědé = 1:2
- ✅ Vlhkost = vlhká houba (ne mokré, ne suché)
- ✅ Promíchávání každé 1-2 týdny (kyslík)
- ✅ Stín/polostín (ne přímé slunce)
- ✅ NIKDY maso, mléčné, tuk
- ✅ Malé množství často > velké najednou
První akce: Koupíte kompostér (300 l, ~1000 Kč) nebo vermikompostér (byt, ~1500 Kč). Umístěte do stínu. Začněte s vrstvou dřevěných štěpek (drenáž), pak střídejte zelené + hnědé.